Καθένας από εμάς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας αναρωτήθηκε πόσα χρόνια έχουμε αφήσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο, είτε πρόκειται για συνταξιοδότηση, προσωπικούς στόχους ή άλλα ορόσημα. Ωστόσο, λιγότερο συχνά σκεφτόμαστε πόσα χρόνια παραμένουν μέχρι το θάνατό μας. Αυτή η σκέψη μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά από την άλλη μπορεί να μας παρακινήσει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε μέρα.
Διαφήμιση
Εάν επικεντρωθούμε στο προσδόκιμο ζωής μας, η ημερομηνία γέννησης παίζει βασικό ρόλο. Ο καθένας από εμάς έχει εκχωρηθεί ένα ορισμένο αριθμό ετών που θα περάσουμε σε αυτόν τον πλανήτη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει από χώρα σε χώρα και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο τρόπος ζωής, η γενετική και το περιβάλλον.
Για να μάθουμε πόσα χρόνια έχουμε αφήσει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια απλή φόρμουλα:
1. Μάθετε την ηλικία σας. Χρησιμοποιήστε την ημερομηνία γέννησής σας για να αφαιρέσετε την τρέχουσα ηλικία σας από το προσδόκιμο ζωής στη χώρα όπου ζείτε. Για παράδειγμα, εάν το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Τσεχική Δημοκρατία είναι 79 χρόνια και είστε 30 ετών, έχετε περίπου 49 χρόνια.
2. Λάβετε υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, εάν ακολουθείτε έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής, οι προοπτικές σας για μεγάλη διάρκεια ζωής μπορεί να είναι καλύτερες από τον μέσο όρο.
3. Προβληματισμός και σχεδιασμός. Για να μεγιστοποιήσετε τον υπόλοιπο χρόνο, σκεφτείτε τι θα θέλατε να είστε σε θέση να κάνετε και να ζήσετε και να αρχίσετε να σχεδιάζετε πώς να το επιτύχετε. Αυτό το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικούς στόχους, ταξίδια ή εκπαίδευση.
Εν κατακλείδι, το ερώτημα πόσα χρόνια έχουμε αφήσει είναι πιο δύσκολο από ό, τι φαίνεται. Αν και πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι μια μέρα το ταξίδι μας θα τελειώσει, δεν βλάπτει να το σκεφτόμαστε μερικές φορές. Το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε τώρα και να απολαύσουμε κάθε στιγμή στο έπακρο.